Generaal-majoor Eddy Testelmans (55) is benoemd tot nieuwe chef van de militaire inlichtingendienst. Dat bericht De Tijd vrijdag op zijn website en werd bevestigd door Defensie. Ook drie andere benoemingen kregen groen licht.

Testelmans is donderdag door minister Pieter De Crem (CD&V) en waarnemend legerchef Gerard Van Caelenberghe benoemd tot onderstafchef Inlichtingen en Veiligheid en komt daarmee aan het hoofd van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV). Hij volgt Michel Hellemans op, die op pensioen gaat.

Testelmans slaat met de benoeming één niveau over. Volgens De Tijd kreeg Testelmans de voorkeur van De Crem omdat hij de nummer twee in bevel was bij de dienst operaties. De minister wil dat de militaire inlichtingendienst nog meer 'intelligence' zou inwinnen bij de buitenlandse operaties van de Belgische strijdkrachten.

Testelmans was tot vandaag chef van de divisie Operaties van het stafdepartement Operaties en Training. Generaal-majoor Henk Robberecht zal daar zijn plaats innemen.

Ook groen licht voor drie andere benoemingen

Voorts hebben De Crem en Van Caelenberghe, die na het opstappen van Charles-Henri Delcour woensdag nog maar een dag aan het hoofd van het leger staat, nog aan enkele andere benoemingen groen licht gegeven.

Zo wordt generaal-majoor van het Vliegwezen Karel Van Der Auwera op 1 mei directeur-generaal Budget en Financiën. Generaal-majoor François Hendrickx vervangt dan weer luitenant-generaal Hugo Coene als directeur-generaal van de Algemene Directie Vorming, die met pensioen gaat.

Kolonel Jean-Paul Deconinck tot slot volgt in september generaal-majoor Philippe Martin op als chef van de divisie Steun van het stafdepartement Operaties en Training. Martin heeft politieke ambities en komt op bij de lokale verkiezingen in oktober, wat niet te combineren valt met zijn huidige functie.