Om iets te zeggen over de werklast bij de rechtbanken, zijn meer gegevens nodig dan louter de verhouding tussen het aantal rechters en de inwoners. Dat zegt Pierre Lefranc, voorzitter van magistratenvereniging Magistratuur & Maatschappij, in een reactie op berichtgeving van de krant De Tijd dat Vlaamse rechtbanken van eerste aanleg opvallend minder rechters tellen dan hun Waalse evenknieën.

 Lefranc wijst erop dat er meer parameters in beschouwing genomen moeten worden bij het vergelijken van de werklast, zoals het aantal zaken en het soort zaken dat de rechtbanken te verwerken krijgen. Edward Smeets, de ondervoorzitter van de rechtbank van Hasselt, erkent dat ook in De Tijd. De rechtbank van Hasselt voerde de studie uit.

Een werklastmeting wordt volgens Lefranc al langer gevraagd en moet er ook komen. Hij pleit voor een systeem zoals in Nederland, waar de middelen toegekend worden op basis van de resultaten van een werklastmeting. Er moet dan wel over gewaakt worden dat pijnpunten weggewerkt worden, klinkt het. De werkdruk is bij de Nederlandse rechtbanken fors gestegen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig