N-VA wil vinger in de pap bij benoeming nieuwe legerchef
Charles-Henri Delcour, de stafchef van het Belgische leger, nam deze week ontslag. Foto: belga
N-VA wil de keuze voor een nieuwe legerchef niet louter aan de regering overlaten. Nu het ontslag van Charles-Henri Delcour aanvaard is, moet ook het parlement zijn zeg kunnen doen, klinkt het.

Enkele N-VA'ers willen dat de verschillende kandidaten hun visie komen toelichten in de Kamercommissie Landsverdediging. Pas na advies van de parlementsleden zou de regering dan over de benoeming beslissen. Om snel meer tekst en uitleg te krijgen, wil N-VA de commissie ook bij hoogdringendheid samenroepen tijdens het paasreces.

De visie van de legerchef is 'heel pertinent', zeker op het vlak van personeelsbeleid, de deelname aan internationale operaties en nieuwe investeringen, argumenteert N-VA'er Bert Maertens.

Hij vraagt dan ook de nodige transparantie en betrokkenheid van het parlement bij de nieuwe benoeming. Dat SP.A enkele jaren geleden nog hetzelfde vroeg, doet hem vermoeden dat daar voldoende steun voor bestaat.

Maar N-VA wil ook over het ontslag van Delcour 'dringend' meer tekst en uitleg van defensieminister Pieter De Crem, zowel over de redenen voor het ontslag als over de procedure voor de aanduiding van een nieuwe Chef Defensie. Liefst al tijdens het paasreces en met inzage in de ontslagbrief.