'Google gaat online tablets verkopen'
Foto: flickr / Tiago A. Pereira
Google zou plannen hebben om binnenkort via een webshop zelf tablets te verkopen. Volgens de Wall Street Journal wil de internetgigant hiermee zijn eigen Android-systeem beter promoten.

De verkoop van Android-tablets wil maar niet vlotten. De concurrentie van de iPad is moordend, en het aanbod van Android-tablets is te versnipperd.

De Kindle Fire lijkt de uitzondering te zijn op de regel, maar deze Android-tablet wordt exclusief door Amazon gemaakt en is niet echt representatief voor de rest van het pak. De Kindle Fire werkt immers met een heel eigen Amazon-versie van Android en ook een eigen applicatiewinkel. In Europa is deze Fire overigens niet te koop.

Maar Google wil dus zelf wat meer inspanningen leveren om tablets met hun Android-besturingssysteem aan de man te brengen en gaat daarom binnenkort een online shop met Android-tablets openen. Dat is althans wat de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal beweert op basis van eigen bronnen.

De toestellen die in de virtuele vitrine van Google belanden, zullen niet door henzelf geproduceerd worden, maar door de verschillende partners waar ze nu ook al mee samenwerken (Asus, Samsung, ...). Alle Android-tablets in de Google-shop zullen ook Google-logo's meekrijgen, en worden deels door Google gesubsidieerd, om de prijzen competitief te houden met bijvoorbeeld de Kindle Fire. 

Het is niet de eerste keer dat Google een webshop opzet. Bij de lancering van de Nexus One - de officiële Google-telefoon - werd een gelijkaardig initiatief op poten gezet, en had het bedrijf grootse plannen om verschillende Android-toestellen rechtstreeks aan te bieden aan consumenten. Maar dat experiment bleek geen lang leven beschoren en werd na korte tijd al stopgezet. Het is dan ook opmerkelijk dat ze nu iets soortgelijks zouden proberen voor tablets.

Wanneer zo'n tabletshop er zou komen er precies zou komen is niet duidelijk, maar volgens de Wall Street Journal zou dat nog in de loop van dit kalenderjaar zijn.