Politievakbondsman Paul Van Keer overleden
Paul Van Keer Foto: © HERWIG VERGULT
Paul Van Keer, oud-voorzitter van de politievakbond NSPV, is zondag overleden aan een slepende ziekte. Het nieuws raakte pas nu bekend. Van Keer, een criticus van de politiehervorming, werd 66, zo meldt Het Laatste Nieuws donderdag. De uitvaartplechtigheid vindt zaterdag plaats in Sint-Niklaas.

 Van Keer was voorzitter van het NSPV van 1984 tot 2002. De vakbondsman had een uitgesproken mening over het functioneren van de politie en uitte dan ook vaak harde kritiek. Zo was hij ook bijzonder kritisch over de politiehervorming van eind jaren 90 die resulteerde in een politiedienst met een federaal en lokaal niveau.

Maar Van Keer raakte in opspraak nadat hij in 2002 bij het NSPV werd opgevolgd door Philippe Van Hamme. Die stelde bij zijn aantreden onregelmatigheden vast en diende klacht in. Zo bleek dat Van Keer herhaaldelijk bar-bezoeken met de kredietkaart van de vakbond betaald had. Hij werd daarvoor veroordeeld, maar kreeg in beroep een mildere straf, 12 maanden cel met uitstel. Het Hof van Cassatie bevestigde in 2009 die veroordeling.

De zaak fnuikte alvast zijn politieke ambities. Van Keer was in 2003 kandidaat voor de tweede plaats op de Senaatslijst van N-VA, maar trok zich terug van de lijst toen de affaire bekend raakte. Het waren de eerste verkiezingen waarbij N-VA naar de kiezer trok, na de opsplitsing van de Volksunie.