Wie op zoek is naar goedkope, degelijke meubels maakt veel kans om zijn zoektocht te beginnen of te beëindigen bij de Zweedse meubelketen. En meer dan eens eindigt die zoektocht toch wel met dezelfde zetel als uw zus of de boekenkast van uw beste vriend. Niet echt origineel als u het ons vraagt.

Met een likje verf of wat hamermagie kunnen de simpele meubels omgetoverd worden tot originele stukken, dat bewijzen alle creatievelingen die zichzelf IKEA Hackers noemen.

Helaas heeft niet iedereen de handigheid en het geduld om zo'n project tot een goed einde te brengen. Maar gelukkig voor hen is er ook een manier om in een handomdraai wat originaliteit in hun interieur te brengen, dankzij deze drie webshops.

 

 1. ANDERE POOTJES

Net zoals een paar schoenen een outfit een totaal andere look kunnen geven, kunnen ook meubels er totaal anders uitzien met nieuwe pootjes. Het Zweedse bedrijf Prettypegs heeft de leukste modellen die u simpelweg moet indraaien, het kleinste kind kan dit doen.

U kiest eerst het systeem, daarna het model en de kleur. Na betaling worden uw originele meubelpootjes opgestuurd en wordt die oude sofa of dat simpele bed meteen een blikvanger.

De prijzen van de pootjes variëren tussen 78 en 130 euro. Meer info? www.prettypegs.se

2. NIEUWE KLEUR

Nieuwe pootjes doen veel, maar u zult uw gasten nog niet meteen op het verkeerde spoor zetten. Met de vinylstickers van Panyl daarentegen kunt u IKEA stukken een kleur of houtstructuur geven die nergens anders te vinden is.

Ook bij deze webshop kiest u gewoon het meubel en de kleur, en de op maat gemaakte stickers worden u thuis opgestuurd. Even het oppervlak schoonmaken, plakken, en u hebt een origineel meubel. De boekenplanken Ekby worden zelf al gecustomised opgestuurd, voor wie zijn bevende handen niet helemaal vertrouwt.

De prijzen starten bij 9 dollar. Meer info? www.panyl.com

 

3. FRISSE HOES

Lesley Pennington was lang niet de eerste die met een naaimachine aan de slag ging om haar meubels van een persoonlijke hoes te voorzien. Dat idee is ondertussen uitgegroeid tot een bedrijfje dat tal van kleurrijke hoezen op maat van verschillende IKEA meubels verkoopt. Bemz maakt gebruik van hoogwaardige stoffen die tegen een stootje kunnen en er zitten ook bekende namen in hun assortiment, zoals het Finse Marimekko.

De prijzen variëren tussen 15 euro (kussen) tot 500 euro (zetelovertrek). Meer info? www.bemz.com