'Brussels Airlines overweegt geen verhuis naar buitenland'
Etienne Davignon Foto: BELGA
Brussels Airlines overweegt momenteel geen vertrek uit België. Maar wanneer de directie de alarmbel luidt, dan is dat omdat het bedrijf niet wil overgaan tot dergelijke extreme actie. Dat heeft Etienne Davignon, voorzitter van de raad van bestuur, woensdag aan verschillende media gezegd.

'Ik wil het vliegend personeel niet delocaliseren', zei Davignon op de televisiezender RTL. In een brief aan de federale regering heeft hij vorige week ook duidelijk gemaakt dat de luchtvaartmaatshappij het land niet wil verlaten.

De Morgen meldde eerder op de dag dat ceo Bernard Gustin in een vergadering met de coalitiepartijen zei dat zijn bedrijf het land zou verlaten als de regering niet snel bijzondere fiscale maatregelen uitwerkt voor Brussels Airlines. Maar Davignon tempert dus die boodschap.

'Ryanair verstoort de markt'

Vorige week zei de top van Brussels Airlines nog dat er voor hen een einde moet komen aan de 'verstoring' van de markt door Ryanair. Zo legde Davignon uit dat in de luchtvaartsector het bedrijf zijn sociale bijdragen en belastingen betaalt in het land waar de zetel is gevestigd, niet waar het merendeel van zijn activiteiten plaatsvindt.

'Voor Ryanair is dat Ierland, voor andere maatschappijen India of Zwitserland', klonk het, en dat creëert volgens de voorzitter oneerlijke concurrentie.

Ook Gustin kaartte dat opnieuw aan. 'Het liefst zouden we in België blijven', zo zei Gustin. 'Maar dat kan niet lang meer duren. Als jullie niet bereid zijn om iets te doen tegen de concurrentieverstoring tussen ons en Ryanair, dan zullen we een nieuwe sociale zetel moeten zoeken. Er zijn genoeg voorbeelden van andere vliegtuigmaatschappijen die met verschillende zetels functioneren.'

Luxemburg of Ierland

In de nota die de vicepremiers over de situatie bij Brussels Airlines hebben gekregen, werden twee mogelijke landen van delokalisering genoemd: Luxemburg en Ierland. In die landen zou Brussels Airlines andere fiscale maatregelen kunnen krijgen voor zijn piloten en bedienden.

'Maar dat is een actie uit de trukendoos', meent Davignon in Terzak woensdagavond. Hij zegt dat hij daar liever niet aan mee doet. 'De geloofwaardigheid van het land staat op het spel. De regering moet kiezen: of ze helpt ons, of ze laat ons naar trucs grijpen. De Belgische regering moet de rekening maken, ze moet mij geen plezier doen.'

Voor de regering-Di Rupo is het onverdedigbaar om nieuwe fiscale maatregelen uit te werken voor één maatschappij, enkele dagen na een pijnlijke budgetcontrole. Zelfs al gaat het om een symbolisch bedrijf als Brussels Airlines. 'Dat zullen we niet aanvaarden', zei een regeringsbron.