Het Brusselse gerecht heeft vorige week vijf mensen opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn voor een internationale cocaïnesmokkel tussen Nederland, België en Frankrijk. Tijdens huiszoekingen bij de verdachten thuis werden geen drugs gevonden, maar de speurders onderschepten in de Antwerpse haven wel een container met een 100-tal kilo cocaïne.

 Het onderzoek begon in juli 2011 toen de douane in Lyon een Belg tegenhield die 50.000 euro cash geld bij had. Daarop startte bij de lokale recherche van de Brusselse politiezone Montgomery (Etterbeek/Sint-Lambrechts-Woluwe/Sint-Pieters-Woluwe) een onderzoek.

Dat bracht aan het licht dat verschillende verdachten cocaïne invoerden via Nederland en de Antwerpse haven en die vervolgens naar Brussel brachten. Een deel van de drugs werden naar Frankrijk versluist, een ander deel werd in Brussel aan de man gebracht.

Vorige week woensdag viel de politie dan binnen bij vijf verdachten, drie mannen en twee vrouwen, en pakte hen op. De vijf, allemaal tussen 25 en 35 jaar oud, werden door onderzoeksrechter Tassin aangehouden en in verdenking gesteld voor invoer, uitvoer, bezit en verkoop van verdovende middelen in het kader van een misdadige vereniging. Ze ontkennen elke betrokkenheid maar de Brusselse raadkamer heeft maandag hun aanhouding wel bevestigd.

Volgens bronnen nabij het onderzoek zou de politie nog op zoek zijn naar andere verdachten.