Zes werkgroepen moeten discussie over fantoombevoegdheden beslechten
Philippe Muyters Foto: BELGA
De verschillende regeringen van ons land gaan zes werkgroepen oprichten om de discussie over de fantoombevoegdheden en de responsabilisering van de deelstaten te helpen beslechten. Dat hebben ministers van de federale regering en de deelstaatregeringen dinsdagavond afgesproken. De deelstaten voelen zich niet gebonden om de 250 miljoen euro te vinden die de federale regering wil schrappen.

De federale regering heeft in haar begroting voorzien dat er 250 miljoen euro aan zogenaamde fantoombevoegdheden zouden worden geschrapt. Die bevoegdheden zijn eigenlijk van de deelstaten, maar worden nog door de federale overheid betaald.

De federale regering heeft zes punten opgelijst die nu elk in werkgroepen worden besproken. Belangrijkste punten zijn de pensioenbijdragen van de deelstaten voor hun eigen ambtenaren, de bijdrage van de deelstaten voor de EU en de programma's voor ontwikkelingssamenwerking van de universiteiten. Daarnaast zijn er nog drie kleinere punten.

Eigen verzoeken

De discussie lijkt nu verbreed te zijn. Gewesten en gemeenschappen hebben ook vragen en ook die worden in de gesprekken opgenomen. Zo is Vlaanderen bijvoorbeeld vragende partij voor een snellere inning van de successierechten en ook de Waalse regering heeft eigen verzoekjes.

De Vlaamse en Waalse regeringen voelen zich niet gebonden door het objectief van de 250 miljoen euro. 'Dat cijfer staat niet meer in de nota', liet Waals minister André Antoine (cdH) achteraf optekenen. 'De 250 miljoen is een doelstelling van de federale regering, niet de onze. Wij hebben onze eigen begroting', zei Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA).

'Willen niet dat federaal bepaalt wat Vlaanderen betaalt'

Voor aanvang van de gesprekken had Muyters nog laten vallen dat hij niet wil dat de federale regering beslist waarvoor de deelstaten moeten betalen. 'Wij komen luisteren, we hebben nog altijd geen lijst gezien', zei Muyters toen. 'Maar wij willen niet dat federaal bepaalt wat Vlaanderen betaalt'.

'De 250 miljoen euro was gisteren geen zekerheid en is dat vandaag nog niet. Maar ik heb bij alle betrokkenen de wil gezien om de zaken nu verder te bespreken en een akkoord te zoeken dat door iedereen gedragen is', suste federaal vicepremier Steven Vanackere (CD&V) achteraf.

'Er is altijd gehakketak'

Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) merkte op dat er 'altijd gehakketak is als er partijen in de deelstaatregeringen zitten die niet in de federale regering zitten'. Hij doelde op N-VA en Ecolo.

'Hun doelstelling is niet dezelfde als die van de partijen van de federale regering. Maar uiteindelijk kunnen we beter dat gehakketak stoppen en samen zorgen dat we de doelstellingen die we met de EU hebben afgesproken halen.'