Drummers plannen protest voor deur van Schauvliege
Foto: Shutterstock
Kristof Van Driessche, de drummer van de band Lula Sweet, wil zo veel mogelijk collega-drummers en -percussionisten verzamelen om zondag actie te houden tegen de nieuwe geluidsnormen die werden opgelegd door Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). De vereniging roept via de sociale netwerksite Facebook kandidaten op om een ‘concert’ te geven voor de deur van de minister.

 Om onder de nieuwe geluidsnorm van 100 decibel te blijven, adviseert minister Schauvliege drummers om achter een muur van plexiglas te spelen. ‘Not done’, aldus Van Driessche op de evenementenpagina van ‘Drummers United’ op Facebook. Daarom wil hij samen met collega’s zondagmiddag zo veel mogelijk lawaai maken voor de deur van Schauvliege. ‘Met drums, met een deel van een drum, met een xylofoon of vibrafoon, zo lang het maar lawaai maakt.’

De geluidsmuur voor drummers kost volgens Van Driessche al gauw tweeduizend euro en wordt, in tegenstelling tot decibelmeters, niet gesubsidieerd. ‘Jonge bands, jeugdhuizen of cafés kunnen dat niet betalen en in kleinere zalen past zo’n ding zelfs niet op het podium. Om nog maar te zwijgen van het gevoel in zo’n aquarium te spelen’, zei Van Driessche in Het Laatste Nieuws.

Michael Schack, drummer bij onder meer Ozark Henry en Milk Inc., Steven van Havere van Arid en DJ Grazhoppa zijn al zeker van de partij bij de actie.