Vier Vietnamezen zijn dinsdag door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot celstraffen van twaalf maanden tot drie jaar voor het opzetten of onderhouden van vijf cannabisplantages in Vlaanderen en Wallonië. Ze maakten deel uit van een Aziatisch netwerk actief in de cannabishandel. Er werden cannabisplantages opgerold in Kortrijk, Leuven, Namen, Vilvoorde en Marche-en-Famenne.

 Het onderzoek ging in augustus 2010 van start met tal van observaties. Amper één maand later al kon een eerste plantage met 231 cannabisplantjes in Leuven worden opgerold. Al snel volgden de vier andere plantages.

In Kortrijk kon Ngoc Duyen N. (42) worden opgepakt. Hij moest er de plantjes water geven. Vingersporen, briefpapier van het Kortrijkse Sint-Amandscollege en het opduiken van steeds dezelfde Mercedes leidden de speurders naar Dinh Luan V. (49), een andere Vietnamees die nog in het pand in Kortrijk had gewoond.

Dinh Luan V. kon uiteindelijk in Nederland worden geklist en werd eind vorig jaar aan België uitgeleverd. Volgens het openbaar ministerie opereerde hij als manager van de Aziatische operaties en Dinh Hai T. (34) als brein. Beiden kregen elk drie jaar effectieve celstraf en een boete van 11.000 euro. De rechter beval ook de onmiddellijke aanhouding van Dinh Hai T.
Cao Thai V. (38) kreeg één jaar effectieve celstraf en een boete van 5.500 euro als verantwoordelijke voor transport en logistiek. Ngoc Duyen N. (42) liep een celstraf van twaalf maanden, waarvan de helft effectief, en een boete van 5.500 euro op.