Politiecontrole op basis van huidskleur mag
Foto: Photonews
De Duitse federale politie mag treinreizigers op basis van hun huidskleur selecteren voor een identiteitscontrole. Op trajecten die vaak gebruikt worden door buitenlanders die illegaal Duitsland willen betreden, is er geen andere aanleiding of concrete verdenking nodig om over te gaan tot een identiteitscontrole. Dat besliste een rechter uit Koblenz.

 Een zwarte man met een Duits paspoort reisde via een traject dat dikwijls gebruikt wordt om illegaal Duitsland binnen te komen. De agenten vonden dat de man er 'buitenlands' uitzag en controleerden daarom of hij wel legaal in het land verbleef. De man weigerde zijn papieren te geven en er volgde een verbale confrontatie. De agenten namen daarop zijn rugzak in beslag om zijn paspoort te zoeken. 

De man spande een rechtszaak in tegen de politieagenten omdat hij oordeelde dat het politieoptreden 'onrechtmatig' en zelfs discriminerend was. 

Toch gaf de bestuursrechter in Koblenz de politieagenten gelijk. Volgens de rechter is er op een dergelijk traject geen concrete verdenking of andere aanleiding nodig om een identiteitscontrole te rechtvaardigen. De politie mag dus controles uitvoeren enkel op basis van huidskleur.