Ieren stemmen op 31 mei over Europees begrotingsverdrag
Foto: AP
De Ierse kiezers mogen zich op 31 mei uitspreken over het nieuwe Europese begrotingsverdrag. Die datum heeft de regering dinsdag bekendgemaakt.

 Volgens vicepremier Eamon Gilmore gaat de regering een grootschalige informatiecampagne op touw zetten om ervoor te zorgen dat de kiezers voldoende geïnformeerd zijn over de inhoud van het begrotingsverdrag.

Eind februari raakte bekend dat Ierland een referendum over het verdrag zou organiseren. Het verdrag, dat volgens voorstanders een dam tegen de schuldencrisis in de eurozone zal opwerpen, verplicht deelnemende landen om een budgettair evenwicht te respecteren. Binnen de Europese Unie hebben enkel Tsjechië en Groot-Brittannië het verdrag niet ondertekend.

Ierland heeft in het verleden al tweemaal een Europees verdrag verworpen. Telkens waren er concessies en een tweede referendum nodig om de Ieren alsnog over de brug te halen. Die kans is ditmaal veel kleiner. Het verdrag kan immers ook zonder goedkeuring van de Ieren in werking treden. Als euroland dat financiële ondersteuning geniet, zou een afwijzing volgens waarnemers vooral Ierland zelf verzwakken.

Volgens een zondag gepubliceerde peiling zou 49 procent van de Ierse kiezers gewonnen zijn voor het verdrag. Drieëndertig procent zou tegen het verdrag stemmen en 18 procent van de kiezers is nog onbeslist.