De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft dinsdag de internering bevolen van een 61-jarige man uit Ekeren. Hij ging in september 2011 zijn buurman met een ijspin te lijf en stak de man in de keel.

 De beklaagde en het 27-jarige slachtoffer huurden allebei een studio in de Kloosterstraat in Ekeren. Ze hadden het al meermaals met elkaar aan de stok gekregen en leefden op gespannen voet.

Op 8 september kwam het op de gang tot een zware discussie. Het slachtoffer verklaarde dat de beklaagde hem als eerste aanviel. Hij duwde de zestiger vervolgens tegen de muur, maar incasseerde daarbij wel een steek met een ijspin.

De beklaagde stelde op zijn beurt dat hij bij de keel werd gegrepen en dat hij dan met de pin had uitgehaald. Het slachtoffer werd met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis, maar overleefde de aanval.

Op basis van het verslag van de gerechtspsychiater vorderde het openbaar ministerie de internering. De verdediging pleitte de vrijspraak op basis van wettige zelfverdediging. De rechtbank dacht er anders over.

De zestiger moet zijn buurman een provisionele schadevergoeding van 8.000 euro betalen, maar dat bedrag kan nog oplopen. Er werd een deskundige aangesteld om de definitieve schade van het slachtoffer te berekenen.