Stiptheid treinen gedaald door winterprik in februari
Foto: ivan put
De stiptheid van de reizigerstreinen op het Belgische spoorwegennet heeft geleden onder de winterprik in februari. De treinen reden minder stipt dan een jaar eerder. Vooral het aantal afgeschafte treinen steeg opvallend en lag meer dan dubbel zo hoog als een jaar eerder. Dat blijkt uit een persbericht van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

Tijdens de maand februari reed 86,7 procent van de reizigerstreinen op het Belgische spoorwegennet op tijd of met een vertraging van minder dan 6 minuten. De stiptheid lag iets lager dan in februari 2011 (87,8 pct) en ook lager dan in januari van dit jaar (88,8 pct).

Er werden in februari liefst 2.617 treinen afgeschaft, of 2,4 procent van alle treinen. In februari 2011 werden 'amper' 1.166 treinen afgeschaft.

Stiptheid laagst tijdens ochtendspits

'We zijn de winterprik van twee weken, met temperaturen tot -15 graden, vrij goed doorgekomen', zegt Frédéric Petit, de woordvoerder van Infrabel. 'In tegenstelling tot in andere landen, bleven de treinen hier rijden, weliswaar met vertragingen en afschaffingen.'

Schade aan het rollend materieel was ook in februari de voornaamste oorzaak van de vertragingen, gevolgd door schade aan de infrastructuur en incidenten op de buitenlandse netwerken. De stiptheid was het laagst tijdens de ochtendspits (82,1 pct).

De winterprik van februari duurde circa twee weken. Op 3 februari leidde de plotse hevige sneeuwval tot een recordfilelengte van bijna 1.300 kilometer op de Belgische snelwegen.