Peter Sagan heeft de eerste etappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. De Slowaak won in Oudenaarde de sprint van een uitgedund peloton. Jacopo Guarnieri werd tweede, Sagans ploegmaat Fabio Sabatini finishte als derde.

In de schaduw van het casino van Middelkerke werd de Driedaagse De Panne-Koksijde op gang geschoten. Van daaruit reed het peloton naar Oudenaarde waar na 86 kilometer wedstrijd twee plaatselijke ronden wachten van elk 57,5 kilometer met beklimmingen van de Edelare, Leberg, Berendries, Valkenberg, Oude Kruisberg en Kortekeer.

Na een razendsnelle start geraakten uiteindelijk vijf renners op kop. Onder hen twee Belgen: Tosh Van der Sande en Steven Van Vooren. Die twee verdeelden onder elkaar de punten voor respectievelijk het bergklassement en het puntenklassement.

Sterke Oss

Met een finale over de Vlaamse hellingen veranderde het koersbeeld regelmatig. Daniel Oss was de sterkste man in koers en reed naar de koplopers. Toen er een hergroepering kwam, was de man van Liquigas weer van de partij en reed hij zelfs plots alleen op kop. Lieuwe Westra, Jacopo Guarnieri, Sebastian Langeveld en Ben Hermans maakten uiteindelijk nog de sprong naar de sterke Italiaan.  Met vijf trokken de leiders de finale in. Daarbij geen mannetje van Omega Pharma-Quickstep en dus bewogen Terpstra en Chavanel hemel en aarde om het peloton terug vooraan te brengen.

Het sein voor Dmitriy Muravyev om zijn motor op gang te trekken. De Kazach van Astana reed meteen een mooie voorsprong bij elkaar. Stijn Devolder zag het niet graag gebeuren en reageerde op de flanken van de Kortekeer. Sagan volgde attent. Allemaal tevergeefs. Op drie kilometer van de streep greep een uitgedund peloton de vluchter en achtervolgers bij de lurven.

In de straten van Oudenaarde werd er uiteindelijk gesprint voor de zege. Daarin stond er geen maat op Peter Sagan. Jacopo Guarnieri werd tweede, Sagans ploegmaat Fabio Sabatini finishte als derde.

Morgen staat de tweede etappe van deze Driedaagse op het programma. Dan trekt het peloton van Zottegem naar Oostduinkerke en wachten de beklimmingen van de Mesenberg, Monteberg, Kemmelberg, Rodeberg en Vidaigneberg


Top-10

1. Peter Sagan (Slk)
2. Jacopo Guarnieri (Ita)
3. Fabio Sabatini (Ita)
4. Alexander Kristoff (Nor)
5. Elia Favilli (Ita)
6. Marcel Sieberg (Dui)
7.Baptiste Planckaert (Bel)
8. Tom Van Asbroeck (Bel)
9. Yauheni Hutarovich (Wru)
10. Sébastien Turgot (Fra)

Klassement
1. Peter Sagan (Slk)
2. Jacopo Guarnieri (Ita)
3. Fabio Sabatini (Ita)
4. Maciej Bodnar (Pol)
5. Alexander Kristoff (Nor)
6. Elia Favilli (Ita)
7. Marcel Sieberg (Dui)
8.Baptiste Planckaert (Bel)
9. Tom Van Asbroeck (Bel)
10. Yauheni Hutarovich (Wru)