De Spaanse politie heeft in Valencia, in het oosten van Spanje, een vermoedelijk lid van Al-Qaeda opgepakt. Dat werd bekendgemaakt door het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken.

In een verklaring zegt het ministerie dat de man, een in Jordanië geboren Saudiër, ’het beheer had over een van de belangrijkste jihadistische internetfora ter wereld’. Het forum was gericht op het rekruteren en indoctrineren van islamitische terroristen. 'Hij stond binnen de organisatie bekend als de bibliothecaris van Al-Qaeda', aldus minister van binnenlandse zaken Jorge Fernandez Diaz.

De verdachte werkte elke dag ’acht tot vijftien uur’ voor Al-Qaeda en twee splinters, Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) en Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland. 'Hij verspreidde jihadistische ideeën en rekruteerde mogelijke jihadstrijders en zorgde voor hun vervoer naar Afghanistan en andere landen waar terrorisme welig tiert', aldus de minister.

De arrestatie van de man komt voort uit een onderzoek dat februari vorig jaar werd ingezet. Uit dit onderzoek bleek dat de verdachte via internet video’s verspreidde die tot doel hadden aan te zetten tot terreurdaden.