Ex-woordvoerder Léonard schrijft boek over geloof
Foto: © ERIC LALMAND
Jürgen Mettepenningen, de voormalige woordvoerder van aartsbisschop Léonard, heeft een nieuw boek uit. In 'Toegepaste Blijde Boodschap' legt hij uit waarom geloven gelukkig maakt.

Geloven staat voor de theoloog radicaal gelijk met de toepassing van de Blijde Boodschap. Mettepenningen neemt ook enkele opmerkelijke stellingen in, onder meer over vergeving ten opzichte van Roger Vangheluwe.

Er is in de publieke opinie tegenwoordig veel onbehagen over de Kerk en haar leiders. Tegen die achtergrond wil Mettepenningen, die momenteel werkt op de studiedienst van CD&V, een positieve boodschap brengen. Hij toont geloven als geluksbrenger, al gaat hij de bedreigingen daarvan - ook die vanuit de Kerk - niet uit de weg.

Versteend

Voor Mettepenningen is de kerk te veel met zichzelf bezig, en te weinig met Jezus. 'Ook al is Petrus de rots waar de kerk op is gebouwd, mijn kerk is niet van steen. En toch gedraagt de kerkleiding zich al te zeer versteend (...)', luidt het. De kerkleiding spreekt ook te veel over zaken waarover ze beter zou zwijgen, meent de theoloog. 'Met hun woorden verhinderen ze de ontmoeting met Jezus, terwijl ze die net zouden moeten vergemakkelijken.'

Over Marc Dutroux, Kim De Gelder en Roger Vangheluwe zegt Mettepenningen. 'Als christen kan ik niet beweren dat God hen nooit vergeving en verzoening zal schenken. Ik heb het er wel moeilijk mee dat Hij dat zou doen. Zeggen dat oprecht berouw, belijdenis en zware boetedoening volstaan, mag dan wellicht juist zijn, het blijft wringen. Dat is normaal. Ze hebben immers erge daden gesteld die onvergeeflijk zijn. Gods liefde kent evenwel geen grenzen. En laat zich gelukkig ook niet begrenzen door wat ik ervan vind.'

Mettepenningen ziet euthanasie in sommige situaties ook als een toepassing van de 'Blijde Boodschap'.

'Toegepaste Blijde Boodschap' is uit bij Uitgeverij Lannoo, en kost 17,99 euro.