Aan de 75e editie van de Koningin Elisabethwedstrijd nemen dit jaar 88 violisten deel. Onder hen zijn er vier Belgen. De wedstrijd start op 30 april.

Marc Bouchkov, Claire Dassesse, Jolente De Maeyer en Eugenia Ryabinina zijn de Belgische kandidaten. 16 deelnemers zijn van Koreaanse afkomst. Daarnaast nemen er ook 13 Amerikanen en 11 Russen deel.

De prestigieuze muziekwedstrijd viert dit jaar zijn 75e verjaardag. Voor het eerst worden de voorrondes gehouden in Flagey en niet langer in het Brusselse Conservatorium. Dat gebouw zou te bouwvallig geworden zijn.

De maximumleeftijd voor de deelnemers is opgetrokken naar 30 jaar. 'We wilden ook muzikanten toelaten die al ouder en dus meer gevormd zijn', zei Jean-Pierre de Launoit, Juryvoorzitter van de Koningin Elisabethwedstrijd.

30 april tot 21 mei

De wedstrijd start op 30 april Tijdens de eerste ronde brengen de kandidaten een recital van ongeveer 20 minuten uit een door de jury gekozen werk. Na de avondsessie op zaterdag 5 mei worden de 24 halve finalisten bekendgemaakt.

Tijdens de halve finales worden de deelnemers begeleid door het Kamerorkest van Wallonië. In de finale neemt het Nationaal Orkest van België die taak over. De finale-avonden zullen in de week van 21 mei in het Paleis voor Schone Kunsten doorgaan.