Gaia klaagt België aan bij Europa wegens dierproeven
Michel Vandenbosch, voorzitter van Gaia: ‘Wij worden gedwongen om het werk te doen waartoe de Belgische overheid verplicht is. Dat is een schande’. Foto: Gary BREYSSEM
Gaia stapt naar de Europese Commissie met een klacht tegen ons land. Volgens de organisatie leeft België de Europese regelgeving niet na en worden er daardoor onnodige proeven uitgevoerd op dieren, luidt het vandaag in een persbericht.

De Europese regelgeving bepaalt dat dierproeven enkel als laatste redmiddel uitgevoerd mogen worden voor chemische stoffen die in de EU ingevoerd of geproduceerd worden. Lidstaten moeten eerst nagaan of de proeven niet al elders zijn uitgevoerd en of er alternatieven zijn. België houdt zich daar niet aan, zegt Gaia. Daardoor dreigen vele dieren ‘onnodig te worden vergiftigd’.

'Geen tijd en geld voor evaluatie'

De organisatie haalt onder meer het geval aan van Honeywell Belgium. Dat bedrijf wordt verplicht om ‘volstrekt onnodige proeven uit te voeren op 120 konijnen. De dieren moeten 90 dagen lang dagelijks 6 uur koelgas inademen dat voor de airconditioning in wagens gebruikt wordt.’ Het bedrijf vindt dat overbodig en wreed en gaat in beroep. Ook GAIA tekent nu beroep aan bij het Europese Agentschap ECHA via de Europese Coalitie voor de Stopzetting van Dierproeven.

Volgens Gaia antwoordden de bevoegde ambtenaren van staatssecretaris voor Leefmilieu Melchior Wathelet dat ‘ze geen tijd en geen geld hebben om dierproevenvoorstellen voor het testen van chemische stoffen grondig te evalueren’. Wathelet erkent het probleem en vroeg zijn federale collega’s meer middelen. Hij kreeg echter nul op het rekest, zegt Gaia.

‘Wij worden gedwongen om het werk te doen waartoe de Belgische overheid verplicht is. Dat is een schande’, besluit Gaia.