Turkse ex-generaal verwerpt aantijgingen
De Turkse ex-generaal Ilker Basbug Foto: afp / adem altan
De voormalige Turkse legerchef generaal Ilker Basbug heeft dinsdag de aanklachten wegens terrorisme die tegen hem zijn ingediend verworpen. Hij noemde de aanklachten een ’komedie van incompetentie’ en stormde de rechtszaal uit.

Basbug wordt ervan beticht op internet te hebben aangezet tot een opstand en het omverwerpen van de Turkse regering. De ex-generaal zegt zich in de rechtszaal niet te willen verdedigen en hij weigert vragen te beantwoorden.

Basbug zit sinds begin januari vast. Hij is de hoogste militair die als gevolg van antiterreuronderzoek uit 2008 terecht moet staan. Bij datzelfde onderzoek werden honderden mensen als verdachte aangewezen. Velen van hen zijn gepensioneerde of actieve militairen.

Toen Basbug dinsdag geconfronteerd werd met enkele opgenomen telefoongesprekken, stormde hij kwaad de rechtszaal uit. De zitting werd vervolgens geschorst

Volgens de Turkse regering maken de processen het land democratischer. Anderen vermoeden echter dat de rechtszaken bedoeld zijn om met oude vijanden af te rekenen. Het feit dat sommige verdachten langdurig zijn opgesloten zonder proces, voedt deze vermoedens.