Reynders pleit voor 'echte politieke dialoog' met Kinshasa
Didier Reynders in Kinshasa. Foto: © BELGA
Ons land maakt drie miljoen euro steun vrij voor de provinciale en lokale verkiezingen in Congo. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), die momenteel Congo bezoekt. Reynders wil ook graag tot een 'echte politieke dialoog' met Kinshasa komen.

Ondanks de onregelmatigheden bij de afgelopen presidents- en parlementsverkiezingen in Congo, wil Reynders tot een 'echte politieke dialoog' met Kinshasa komen. Reynders rekent ook op een betere organisatie bij toekomstige verkiezingen.

Volgens Reynders heeft de geloofwaardigheid van president Joseph Kabila en van het Congolese parlement een deuk gekregen door de manier waarop de stembusgang werd georganiseerd. Dat zei de MR-politicus aan de pers tijdens zijn bezoek aan Kinshasa.

Reynders weigerde het regime van Kabila te legitimeren. 'Legitimeren zou een zeer zware interventie zijn', aldus Reynders. 'Ik heb geen enkele wil om de huidige machthebbers al dan niet te legitimeren', zei hij op een persconferentie, samen met zijn Congolese ambtgenoot Alexis Thambwe Mwamba.

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken moet de blik gericht zijn op de toekomst en moet vooral gekeken worden hoe de organisatie van toekomstige verkiezingen, zoals de provinciale en lokale verkiezingen, kan verbeterd worden. Die verkiezingen moeten ervoor zorgen dat de democratie verder verankerd wordt in Congo.

Kiescommissie drastisch hervormen

Voorwaarde voor de drie miljoen euro Belgische steun voor de provinciale en lokale verkiezingen is wel dat de Congolezen de kiescommissie drastisch hervormen. De kiescommissie, die verkiezingen organiseert, kwam onder vuur na de presidents- en parlementsverkiezingen van eind november.

De verkiezingen van vorig jaar zijn omstreden. Joseph Kabila werd herverkozen tot president, maar de oppositie heeft die uitslag nooit aanvaard. Ook internationaal waren er grote vragen bij het verloop van de verkiezingen.

'Ik ben blij te vernemen dat Congo een antwoord wil bieden aan de vraag van de internationale gemeenschap om de organisatie van de verkiezingen en het hervormen van de kiescommissie', zei Reynder. Thambwe van zijn kant gaf toe dat er bij de verkiezingen 'tekortkomingen'" zijn vastgesteld, maar volgens hem valt aan de herverkiezing van Kabila niet te tornen.