De recente evoluties van de mondiale economie zijn 'zeer fragiel'. Dat heeft Naoyuki Shinohara, adjunct-directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd. Hij waarschuwde voor een nieuwe escalatie van de nieuwe crisis in de eurozone.

'De economische indicatoren van het laatste jaar hebben een belangrijke terugval in de mondiale economie aangetoond, maar de laatste weken zien we aanmoedigende factoren. De financiële indicatoren zijn gestabiliseerd of beginnen te verbeteren (...), niet enkel in Europa maar ook in de Verenigde Staten', zei hij.

Shinohara drukte zich vervolgens lovend uit over het Europese reddingsplan voor Griekenland. Maar 'er is geen plaats voor zelfgenoegzaamheid', voegde hij eraan toe. De grootste bezorgdheid is volgens hem een nieuwe escalatie van de crisis in de eurozone.

In verschillende landen zijn de publieke schuld en de werkloosheidscijfers nog altijd torenhoog. 'We hebben een lange weg te gaan om de economie nieuw leven in te blazen en het risico op uitglijden is erg hoog', zo drukte hij het uit.

De adjunct-directeur riep tot slot de ontwikkelde landen op om structurele hervormingen door te voeren 'om de schade door de crisis te herstellen'.