In de Grote Oceaan bij de Galapagoseilanden is vorige vrijdag een 18-jarige jongen uit een klein vissersbootje geplukt. De uitgehongerde Adrian Vasquez dobberde al 26 dagen stuurloos rond en was bijna 1.000 kilometer afgedreven. De twee vrienden waarmee hij vertrokken was om te gaan vissen, overleefden het avontuur niet.

Adrian Vasquez werd vrijdag toevallig opgemerkt door de bemanning van een grote vissersboot. Zij namen de uitgehongerde jongen aan boord. Zondagmorgen kwam een patrouilleboot van de kustwacht van Ecuador langs om hem naar het vasteland te brengen.

Volgens kustwachtkapitein Hugo Espinosa was Adrian volledig uitgeput. De jongen werd aan een infuus gelegd en kwam er daardoor al snel bovenop. Hij vertelde dat hij in een hotel in Panama werkte en op 24 februari met zijn vrienden Oropeces (24) en Fernando (16) was gaan vissen om zo wat extra geld te verdienen.

Motorpech


De drie vingen samen heel wat vis, maar op de terugweg kwamen ze in de problemen. De motor van hun drie meter lange bootje 'Fifty Cents' liet het plots afweten. De jonge mannen konden de kust zien, maar de stroming voerde hen steeds verder de oceaan in.

Aanvankelijk overleefden Adrian en zijn twee vrienden door de vis te grillen die ze hadden gevangen. Ze hadden gelukkig ook een grote watervoorraad bij. Na enkele dagen begon de vangst echter te rotten en moesten ze eten proberen te vangen met een net. De kustwacht van Panama was intussen een zoekactie gestart, maar slaagde er niet in om hun bootje te lokaliseren.

Lijken overboord


Volgens Adrian stopte Oropeces na twee weken met eten en drinken. Hij stierf op 10 maart. Toen zijn lijk begon te rotten gooiden Adrian en Fernando het overboord. Op 16 maart stierf ook Fernando. Adrian moest ook dat lichaam in zee duwen en kwam uiteindelijk helemaal zonder water te zitten. De jongen dreigde uit te drogen, maar na enkele dagen zonder neerslag begon het op 19 maart toch te regenen. Hij kon daardoor opnieuw 15 liter drinkbaar water verzamelen.

Vier dagen later werd de uitgehongerde jongen eindelijk gered door de bemanning van een vissersboot. Aan boord van het schip vroeg Adrian al snel of hij een telefoon kon gebruiken. Hij belde eerst naar zijn moeder en vervolgens naar de manager van het hotel waar hij werkte om uit te leggen waarom hij de voorbije weken niet was komen opdagen.