Syrië akkoord met vredesplan Kofi Annan
Kofi Annan (links) in overleg met Assad (rechts), begin maart. Foto: AP
Syrië heeft in een brief gezegd akkoord te gaan met het vredesplan van Kofi Annan. Dat heeft de woordvoerder van Annan gezegd. 'Annan ziet de brief van Syrië als een positieve stap op weg naar een oplossing voor het conflict.'

In het plan staat onder meer dat Syrië verplicht is om hun wetten aan te passen naar de wensen en de zorgen van de Syrische burgers en niemand politiek uit te sluiten. Het land moet ook onder toeziend oog van de Verenigde Naties een einde maken aan al het geweld in het land en de Syrische oppositie moet daaraan meewerken. Zo lang de gevechten niet gestopt zijn, moet dagelijks een ‘humanitaire pauze’ van twee uur gehouden worden om hulp te verlenen en gewonden te evacueren.

Het recht op vereniging en het recht op vreedzame betogingen moeten gewaarborgd worden door de regering en journalisten moeten de nodige bewegingsvrijheid en een eerlijk visumbeleid krijgen. Damascus moet ook een lijst met de verblijfplaatsen van lukraak opgepakte personen vrijgeven. Die personen moeten ook sneller vrijgelaten worden.

Libanon

Syrische regeringstroepen zijn dinsdag slaags geraakt met opstandelingen bij de grens met Libanon. Volgens bronnen bij het Libanese leger en de politie zijn hierbij kogels in Libanon beland.

Volgens de bronnen begonnen de gevechten in de regio Mashareaa al-Qaa. Ze benadrukten dat Syrische troepen niet de grens hebben overgestoken. Of er doden of gewonden bij de gevechten zijn gevallen is nog niet bekend.

Ook elders in Syrië werd dinsdag weer gevochten. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kwamen vier mensen om bij gevechten in de provincie Idlib. Bij gevechten in twee buitenwijken van Damascus, Zabadani en Douma, de centraal gelegen stad Homs en de oostelijke regio Deir el-Zour kwamen nog eens zes mensen om, meldde het Observatorium.

Bezoek

De Syrische president Bashar Assad heeft dinsdag een bezoek gebracht aan Baba Amr, de wijk in de stad Homs die eerder deze maand na een wekenlange belegering door het regime werd heroverd.

De Syrische staatstelevisie zond het bezoek van Assad aan Baba Amr uit. Assad zwoer dat de wijk 'weer zal opbloeien, beter dan ooit'. Hij werd onthaald door inwoners die scandeerden 'Wij zijn met jou tot de dood'.

De opstand in Syrië begon in maart vorig jaar. Volgens de VN heeft het geweld al aan zeker achtduizend mensen het leven gekost.