De Spaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gekrompen. Dat heeft de Spaanse centrale bank bevestigd. Dat betekent dat Spanje, na twee jaar, opnieuw met een recessie kampt.

Volgens de Spaanse centrale bank wijzen de meest recente cijfers over de start van 2012 erop dat de achteruitgang van de economie in het eerste kwartaal voortduurt.

In de laatste drie maanden van het jaar kende de Spaanse economie een krimp van 0,3 procent. Twee opeenvolgende kwartalen van krimp komen neer op een recessie.

Bezorgd

Europese waarnemers kijken al enkele weken met groeiende bezorgdheid naar de ontwikkelingen in Spanje. Vooral de vraag van de Spaanse premier Mariano Rajoy om uitstel voor het bereiken van de Europese doelstellingen baart zorg.

Het is onzeker geworden of de Spanjaarden erin zullen slagen om hun tekort volgend jaar terug te brengen tot 3 procent, zoals ze beloofd hebben. Voor dit jaar komt het tekort uit op 5,8 procent, meer dan de 4,4 procent die de Europese Commissie naar voren had geschoven.

Waarnemers zijn bang dat Spanje in een Griekse scenario terechtkomt, waarbij de bezuinigingen het land in een steeds diepere recessie duwen.