Gratis busvervoer voor fans Ronde van Vlaanderen
Foto: delijn.be
Veertien shuttlebussen brengen Rondesupporters zondag gratis vanop drie randparkings naar het slotparcours in de Vlaamse Ardennen. Een risico-analyse op de meest gevoelige plekken en het instellen van tien veiligheidszones zijn nog twee andere nieuwigheden.

Van 9 tot 12 uur en van 16 tot 19 uur kunnen supporters vanop randparkings in Kluisbergen, Ronse en Oudenaarde naar het parcours van de Ronde gebracht worden. 'Eén van de grootste uitdagingen bestaat erin om de mensen zo comfortabel en veilig mogelijk ter plaatse te krijgen en daarbij het normale verkeer en het parcours zo weinig mogelijk te hinderen', aldus gedeputeerde Peter Hertog (sp.a).

Meer veiligheidszones

Omdat het aantal randactiviteiten langs het parcours met veertig procent steeg tot 119, werden tien veiligheidszones ingesteld, verspreid over de gemeenten Kluisbergen, Maarkedal, Oudenaarde en Wortegem-Petegem. Daar worden extra veiligheidsmaatregelen genomen, waaronder het gebruik van plastic bekers en beperken van het aantal mensen per oppervlakte.

Door het nieuwe Rondeparcours, met grotere concentratie van de finale in de heuvelzone, worden meer toeschouwers verwacht, die wellicht ook meer ter plaatse zullen blijven. Voor de tien meest publieksgevoelige plaatsen in de heuvelzone werd een multidisciplinaire risico-analyse uitgevoerd.

Bewakers

Het koersverloop zelf wordt bewaakt door een samenwerkingsverband van de organisator, de wegpolitie en de gemeentelijke overheden. Flanders Classics, de organisatie, zet dit jaar mobiele seingevers in die gevaarlijke punten voor renners met een gele vlag aangeven.

Meer informatie op www.delijn.be