De provincie Oost-Vlaanderen wil langs de E40 tussen Aalter en Aalst en in de zone Maldegem-Eeklo zones afbakenen waar de komende jaren tussen 56 en 79 windmolens gebouwd kunnen worden. Dat lichtte de deputatie dinsdagvoormiddag toe aan lokale besturen, overheden, defensie en het middenveld.

Momenteel telt Oost-Vlaanderen 48 windmolens. In 2009 koos de provincie Oost-Vlaanderen om deze te concentreren in zogenaamde 'potentiële inplantingslocaties'.

In een eerste fase werden vijf concentratiegebieden afgebakend: de Gentse Kanaalzone, de Waaslandhaven, de E17 ten noorden van Gent, de omgeving van de E40 tussen Aalter en Aalst en de zone Maldegem-Eeklo.

Voor die laatste twee gebieden zijn planprocessen opgestart die op 20 juni moeten leiden tot de definitieve keuze van concrete scenario’s. Voor de zone Maldegem-Eeklo liggen twee scenario’s klaar: windmolens lineair in één of twee rijen langs de E34 en de hoogspanningslijnen of rastervormig met op drie plaatsen specifieke 'windlandschappen'.

Voor de zone van de E40 van Aalter tot Aalst word een 'windlandschap" met drie clusters in Aalter, Nevele en Erpe-Mere voorgesteld, goed voor maximaal 37 bijkomende turbines, of een scenario met maximaal 22 bijkomende turbines op nieuwe bedrijventerreinen in Aalst (Siesegemkouter), Zwijnaarde (Eilandje) en Aalter.

'Vlaanderen is dicht bebouwd en de zones die geschikt zijn voor windmolens moeten we dus optimaal benutten', aldus gedeputeerden Marc De Buck (Open Vld) en Peter Hertog (sp.a). 

Meer informatie en data over infomomenten op www.oost-vlaanderen.be/windenergie.