'Overbrenging gevangenen naar Sint-Gillis al over enkele weken'
De gevangenis van Vorst Foto: imageglobe / belga
De overbrenging van gevangenen van Vorst naar Sint-Gillis kan inderdaad een oplossing zijn voor de onleefbaarheid in de gevangenis van Vorst. De gerenoveerde B-vleugel van Sint-Gillis zal dan ook op korte termijn heropend worden, meldt een woordvoerder.

'De overbrenging van de gevangenen is gepland op korte termijn. In mei zal de gerenoveerde B-vleugel in de gevangenis van Sint-Gillis heropend worden. Daar zijn dan 100 extra cellen beschikbaar, waardoor de situatie in Vorst kan verbeterd worden en de druk van overbevolking kan verlicht worden', aldus woordvoerder Laurent Sempot. 

Toestand in Vorst is onleefbaar

Advocaten en magistraten van de Brusselse balie klaagden dinsdagochtend over de situatie in de gevangenis van Vorst. Ze vinden de leefsituatie in de gevangenis 'ronduit schokkend'. Momenteel zitten er 734 gedetineerden, terwijl er slechts plaats zou zijn voor 402. ‘De detentieomstandigheden zijn bijna te vergelijken met marteling’, luidt het.

De advocaten en magistraten  van Brussel klagen de leefsituatie in de gevangenis van Vorst aan. 'Het leven van de gevangenen en het personeel is continu in gevaar', klagen ze. 'Vuile keukens, drie gevangenen in eenspersoonscellen, instortende plafonds, afbrokkelende vloeren, nauwelijks hygiëne: de situatie is onmenselijk.'

Ook de Franstalige Ligue des droits de l'Homme vindt dat de fundamentele rechten van de gevangenen wordt geschonden. 'Er zijn geen reïntegratieprojecten zijn, familiaal bezoek wordt slechts met mondjesmaat toegestaan en er zouden willekeurige verplaatsingen gebeuren naar het justitiepaleis', klinkt het.

'Werken aan de voorlopige hechtenis'

Volgens de Brusselse stafhouder Dirk Van Gerven moet er dringend een nieuwe gevangenis gebouwd worden. 'Dat is een vereiste.' Er komt een nieuwe gevangenis in Haren, die de gevangenis in Vorst en Sint-Gillis moet vervangen, maar die zou pas in 2016 opengaan.

'Ondertussen moet men werken aan de voorlopige hechtenis', zegt Van Gerven. 'Nog niet veroordeelde en dus onschuldige mensen maken een derde uit van alle gevangenen. Er moeten maatregelen komen om hen een alternatief te bieden, zoals een enkelband of huisarrest.'

Daar ziet Van Gerven een taak weggelegd voor minister van Justitie Annemie Turtelboom, en voor de magistratuur, 'want het zijn de magistraten die andere maatregelen dan voorlopige hechtenis kunnen opleggen'.

De stafhouder van de Franse Orde, Jean-Pierre Buyle, pleit daarnaast voor de heropening van de B-vleugel in Sint-Gillis om Vorst te ontlasten en eist onder meer dat het dragen van de elektronische enkelband wordt uitgebreid naar personen in voorlopige hechtenis. Die eerste eis werd inmiddels dus positief beantwoord door het gevangeniswezen.