Amnesty dringt aan op onderzoek naar CIA-vluchten
Guantanamo Bay, de Amerikaanse gevangenis in Cuba. Foto: ap
Amnesty International heeft erop aangedrongen dat lidstaten van de Europese Unie hun betrokkenheid bij geheime CIA-vluchten moeten onderzoeken. De CIA vervoerde vermoedelijke terroristen naar geheime gevangenissen in het buitenland en de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay in Cuba. Volgens Amnesty is er onder de EU-lidstaten een ‘ontstellend gebrek aan politieke wil om de waarheid boven tafel te krijgen’.

 Mensenrechtenorganisaties beweren dat de CIA het speciale programma opzetten om gevangenen op hardhandige wijze te ondervragen in landen waar marteling is toegestaan. Europa zou daar volgens de organisaties aan meegewerkt hebben en verschillende Europese landen zouden hun betrokkenheid bij die vluchten in de doofpot willen steken.

Het Europees Parlement bereidt een resolutie voor met betrekking tot de CIA-vluchten. In de resolutie staat dar er onafhankelijk onderzoek moet worden gedaan naar mogelijke betrokkenheid. Over de resolutie wordt in september gestemd.

Amnesty meent dat de EU-lidstaten verplicht moeten worden te onderzoeken of ze betrokken zijn bij het CIA-programma. Bovendien moeten ze bekijken of ze de slachtoffers schadeloos kunnen stellen. Overheidsdiensten die het misbruik toelieten, moeten ook hervormd worden.

Volgens de Raad van Europa zijn er naar schatting 1245 CIA-vluchten uitgevoerd boven Europa.