Waar kijk je best naar de Ronde Van Vlaanderen?
Foto: Pol De Wilde - Corelio
Waar je zondag best naar de Ronde gaat kijken? Dat hangt eigenlijk een beetje af wat je zelf verkiest: rustig naar de renners kunnen kijken, staan op een minder drukke plek waar je de Ronde ziet passeren en vlug weg bent, actie zien op een helling of de finale meemaken.

1) Brugge

De start van de Ronde in Brugge is de uitgelezen kans voor wie de renners van dichtbij wil bekijken en de rennersbussen. Op 't  Zand gaat het rennerspark zondag open vanaf 8.30 uur. De renners begeven zich daarna naar de Grote Markt waar Michel Wuyts en Carl Berteele de renners interviewen. Om 10 uur is de officieuze start op de Markt van Brugge. Tijdig naar Brugge komen is de opdracht want  een parkeerplaats vinden is niet zo eenvoudig.

2) Torhout

Dit jaar Dorp van de Ronde. Hiermee wordt hulde gebracht aan Karel Van Wijnendaele, de oprichter van De Ronde Van Vlaanderen, die 100 jaar geleden de sportkrant Sportwereld oprichtte. Tijdens de passage is er aperitief en aan hapje van de langste spit. Tussen de doortocht en de live-uitzending is er een optreden van Matthias Lens (accordeonist) en Laura Lynn (omstreeks 12.30 uur). De wedstrijd zelf is te volgen op groot scherm.

3) West-Vlaanderen

Het parcours in West-Vlaanderen is de ideale locatie voor wie een indruk wil krijgen van de Ronde en op tijd thuis moet zijn voor het middageten. De renners en volgwagens zijn in een flits voorbij. Als je iets meer tijd nodig hebt om er toch een paar renners te herkennen, sta je best in de buurt van een bocht. Daar gaat het iets minder hard.

4) Heuvelzone

Op sommige hellingen zoals de Rekelberg en de Paterberg zie je de renners van ver aankomen. Daarnaast blijft de Koppenberg een van de mythische hellingen van de Ronde. De flanken van de Koppenberg zijn voorbestemd voor de gewone supporter, op de top staat de Willy Naessentent waar op grote schermen de wedstrijd kan worden gevolgd.

5) Oude Kwaremont en Paterberg

Deze hellingen worden in de finale drie keer beklommen. De laatste keer ligt de top van de Paterberg op iets meer dan 13 kilometer van de aankomst. Met de wagen raak je zondag niet in de buurt van de hellingen. Parkeren moet in Ruien en Ronse vanwaar De Lijn vanaf 's morgens bussen inlegt naar Kwaremont. Op de Kwaremont komt ook het  VIP-dorp van Flanders Classics voor 3.250 genodigden maar er is daar een veelvoud aan plaats voorbehouden voor het publiek.  Wie tijdig een plekje heeft, ziet ook de vrouwen twee keer passeren. De plek voor de echte wielerliefhebber.

6) Oudenaarde

De stad is voor de eerste keer aankomstplaats van de Ronde Van Vlaanderen en pakt uit met een uitgebreid programma om dit te vieren. Dat begint al vanaf 10 uur 's morgens met de start van de Ronde van Wiebo voor kids in de Bergstraat. Om 10.30 uur start de Ronde voor Vrouwen op de Markt en om 12.30 uur is er een passage van de Ronde voor mannen op de Markt. De aankomst van de Ronde voor Vrouwen is om 13.45 uur aan de Minderbroederstraat-Donk. De aankomst van de Ronde van Vlaanderen op dezelfde locatie is voorzien om 15.55 uur. Wie naar Oudenaarde komt kan best gebruik maken van het openbaar vervoer. Voor wie toch met de wagen komt zijn er gratis parkings in de industriezones De Bruwaan, Meersbloem en Ring. Deze parkings staan aangeduid als publeksparking. Er zijn gratis pendelbussen van De Lijn.

7) Sportwereld.be

Wie op de hoogte wil gehouden worden van de ontwikkelingen in de wedstrijd kan die live volgen op sportwereld.be. of op onze mobiele site m.nieuwsblad.be Dan sta je overal op de eerste rij.