Wathelet: 'Bevriezing energieprijzen niet zomaar te omzeilen'
Foto: bdw
Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) ontkent dat energieleveranciers de aangekondigde prijsblokkering vanaf 1 april eenvoudig zullen kunnen omzeilen.

'Eerst moet energiewaakhond CREG nog criteria voorstellen, waarna de regering de sector ook zelf nog zal consulteren', reageert hij op de uitlatingen van PVDA’er Tom De Meester. 'Nadien volgt zo snel mogelijk het koninklijk besluit waartegen leveranciers hun contracten type per type kunnen laten aftoetsen.'

Energiespecialist van de PVDA, Tom De Meester, schreef dinsdag dat energieleveranciers via een ommetje langs de CREG eenvoudig de prijsblokkering zullen kunnen omzeilen. Dat spreekt Wathelet nu met klem tegen.

Leveranciers zullen tijdens de bevroren periode inderdaad toestemming kunnen vragen om toch te indexeren, maar enkel volgens de paramaters die in het - nog te schrijven - KB vervat zitten. 'We hebben altijd gezegd dat de bevriezing geen negen maanden moet duren", aldus de woordvoerster van de staatssecretaris.

'Nieuw juridisch steekspel vermijden'

Op een timing voor dat KB wil het kabinet-Wathelet zich niet laten vastpinnen. De regering mag immers van de voorstellen van de CREG afwijken en wil dus eerst zelf van de sector horen of alle criteria wel duidelijk zijn. 'Een nieuw juridisch steekspel in de energiemarkt willen we liefst vermijden', klinkt het.

Toch sluit het kabinet een prijsaanpassing op 1 juli voor bepaalde contracten niet uit. 'De timing is echt niet te voorspellen', luidt het nog.

Hoe dan ook zullen leveranciers tot eind 2013 'op eigen vraag en voor elk contracttype' bij de CREG moeten kunnen hard maken dat ze in lijn zijn met alle criteria in het KB.