OESO: ‘Eurozone moet noodfondsen uitbreiden tot minstens 1.000 miljard euro’
Foto: EPA
De ministers van Financiën van de eurozone moeten de middelen van hun noodfondsen EFSF en ESM uitbreiden tot minstens 1.000 miljard euro, meent Angel Gurria, de secretaris-generaal van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). ‘De toezeggingen die momenteel gedaan zijn, zijn niet genoeg om het vertrouwen van de markten terug te winnen.’

Gurria zei dat op een persconferentie in Brussel, samen met de Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn. Ze stelden er twee nieuwe OESO-studies voor: een rond de economie van de eurozone en een rond de hele Europese Unie.

De OESO vindt dat de eurozone een ‘geloofwaardige brandmuur’ moet creëren zodat de overheden de nodige ademruimte krijgen en de economische groei en de werkgelegenheid gestimuleerd wordt. ‘Er moet nu beslissende actie ondernomen worden om het vertrouwen te herstellen en de vraag te ondersteunen’, vertelde Gurria.

'De fondsen moet zo groot zijn dat niemand zal willen speculeren om te testen of ze genoeg slagkracht hebben.' Met 1.000 miljard euro plakte Gurria daar voor het eerst een cijfer op. 'Als je met de markten omgaat, moet je overdrijven. Je moet tonen dat je de capaciteit en de wil hebt om voor stabiliteit te zorgen.'

''Het vertrouwen van de markten in de eurozone blijft fragiel. De vooruitzichten voor groei zijn buitengewoon onzeker en zeer afhankelijk van het oplossen van de schuldencrisis', zegt Gurria. De OESO verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar met slechts 0,2 procent zal groeien.

Merkel

Vrijdag en zaterdag zitten de zeventien ministers van Financiën van de eurozone samen in Kopenhagen. Ze zullen het onder meer hebben over de uitbreiding van de noodfondsen. Gisteren ging de Duitse bondskandselier Angela Merkel na jaren van weigering overstag te gaan. Ze staat nu achter het plan om de twee noodfondsen te versterken.

Merkel suggereerde dat het nieuwe vaste noodfonds ESM gedurende enkele jaren parallel zou kunnen lopen met de vastgelegde kredieten van EFSF, het tijdelijke noodfonds voor Griekenland, Portugal en Ierland.