Babymoord: moeder en grootmoeder blijven aangehouden
Vic Van Aelst, de advocaat van de grootmoeder. Foto: belga
De moeder en grootmoeder van de vermoorde baby in Sint-Amands blijven aangehouden. Volgens Vic Van Aelst, advocaat van de grootmoeder, is het belangrijk om te onderzoeken wie welke verantwoordelijkheid heeft in de zaak.

De raadkamer van Mechelen besliste dinsdag om de aanhouding van de moeder en de grootmoeder van de baby die vrijdag in Sint-Amands dood teruggevonden werd, te verlengen.

De moeder van de drie maanden oude baby Fien bekende vrijdag dat ze haar dochtertje had gedood. Naar eigen zeggen omdat ze zich grote zorgen maakte om de echtscheiding van haar man. Toen de baby vrijdagochtend, rond vijf uur, begon te huilen, werd het Lies Van V. (29) te veel en verstikte ze de baby met een kussen.

Haar grootmoeder, Adrienne V. (62), zag alles gebeuren. Na de moord heeft zij het lichaampje in een vuilniszak op het trottoir voor het huis gezet. De aanhouding van beiden wordt nu dus verlengd.

'Ongewild'

Advocaat Vic Van Aelst neemt de verdediging van de grootmoeder op zich. ‘Mijn cliënte is in een situatie beland die ze zelf niet wilde’, aldus de advocaat. Er werd een psychiater aangesteld die moet onderzoeken in welke toestand de grootmoeder zich bevond op het moment van de feiten.

‘Ze wordt al tien jaar door een psychiater opgevolgd en gaat regelmatig op controle. Ze is als het ware in de situatie gegooid. Volgens mijn cliënte was haar dochter zo hysterisch dat ze zelf niet durfde te reageren’, verklaart hij.

Volgens Van Aelst is het nu zeer belangrijk om te onderzoeken wie welke verantwoordelijkheid heeft in de zaak. Wat de moord uitgelokt heeft, durft hij niet te zeggen. ‘De twee verdachten hadden het financieel en familiaal niet slecht. Toch waren ze diep ongelukkig.’ Hij wil ook geen uitspraken doen over een mogelijke verdrinkingsdood van de baby.

'Uitgeput'

Volgens Peter Heymans, de advocaat van de moeder, was een dagvaarding van de vader van het kind mogelijk de druppel die de emmer liet overlopen. ‘De moeder is fysiek en mentaal uitgeput’, meldt hij.

‘De baby was prematuur en moest twee maanden in het ziekenhuis blijven. Mijn cliënte was steeds afhankelijk van derden om haar baby in het ziekenhuis te bezoeken. Daarbovenop kreeg ze van de vader een dagvaarding over een omgangsregeling van het kind.’

Volgens de advocaat deed de opeenstapeling van die feiten ‘haar stoppen doorslaan’. De moeder vreesde dat de vader het kind zou ontvoeren.