De Europese aandelenbeurzen moesten vandaag prijs geven na twee dagen van winst. Het sentiment keerde in de namiddag nadat bleek dat de Amerikaanse consumenten minder optimistisch zijn over de toekomst.

De index voor het consumentenvertrouwen van de Conference Board zakte van 71,6 naar 70,2 en dat maakte de beurzen nerveus. Dat de huizenprijzen in twintig Amerikaanse steden minder snel zakken dan voorheen, kon het tij niet keren.

De beleggers maakten zich dinsdag ook zorgen over de stijgende rente in Spanje en Italië. De almaar hogere rente in beide landen toont aan dat de eurocrisis nog niet bedwongen is. Wat meteen de vraag oproept of de uitbreiding van de Europese noodfondsen die de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag voorstelde, wel voldoende zal zijn.

Klim

De Europese overkoepelende Stoxx Europe 600 Index zakte met 0,4 procent to 267.17 punten. Het aandeel Total verloor tot 7 procent na het het nieuws dat een boorplatform in de Noordzee al voor de derde dag op rij kampte met een gaslek.

Ook bij Euronext Brussel sloeg de teneur in de  namiddag om. De Bel20 boekte een verlies van 0,55 procent. GBL verloor 1,99 procent op 58,69 euro en dat had te maken met de problemen op het gasplatform van Total in de Noordzee. GBL houdt een belang van 4 procent aan in Total.

KBC zakte met 0,89 procent tot 20,05 euro en verzekeraar Ageas kalfde 0,81 procent af tot 1,71 euro. Beide groepen hebben nogal wat Spaans en Italiaans staatspapier in portefeuille.

Alfacam

Op de brede markt trappelde Alfacam ter plaatse op 1,45 euro. De aanbieder van televisiediensten verlengde het uitstel van betaling aan zijn banken met een periode van drie maanden. De groep kwam begin dit jaar in de problemen omdat een aantal buitenlandse klanten hun facturen niet op tijd betaalden en zoekt naar een versterking van haar kapitaalbasis.

De Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert was opnieuw goed voor een niet onaardige klim. Dit keer ging het aandeel 5,06 procent hoger tot 1,66 euro. Agfa-Gevaert is minder afhankelijk geworden van de zilverprijzen en het aandeel van het bedrijf is volgens nogal wat analisten ondergewaardeerd.

Dexia verloor 3,33 procent op 0,29 euro na nieuwe discussies over het lot van de restbank.