Staking op Duitse luchthavens
Ook op de Berlijnse luchthaven Tegel wordt actie gevoerd. Foto: epa
Op luchthavens in Duitsland zijn honderden vluchten geannuleerd als gevolg van een grootschalige staking. Tussen Brussel en Frankfurt zijn tien vluchten geschrapt.

 

Werknemers in de publieke sector staken voor meer salaris en medewerkers van de luchthavens hebben zich bij deze stakingen aangesloten.

Vakbond ver.di eist een salarisverhoging van 6,5 procent voor twee miljoen ambtenaren, maar de federale en gemeentelijke overheden willen slechts 3,3 procent salarisverhoging over een periode van twee jaar bieden.

De stakingen van dinsdag zijn onderdeel van een reeks zogeheten korte 'waarschuwingsstakingen' die de afgelopen week in heel Duitsland plaatshadden. Ze zijn bedoeld als extra pressiemiddel in aanloop naar onderhandelingen die voor woensdag en donderdag gepland staan.

'Ongerechtvaardigd'

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich hekelde het besluit van ver.di om ook de luchthavens in de stakingen te betrekken. 'We hebben een substantieel loonbod gedaan. Het is ongerechtvaardigd om het publiek met deze stakingen lastig te vallen.'

Alleen al op de luchthaven van Frankfurt moest luchtvaartmaatschappij Lufthansa vierhonderd vluchten aan de grond houden. Ook op de luchthavens van München, Düsseldorf, Keulen-Bonn, Stuttgart, Bremen, Hannover, Münster en Dortmund moesten vluchten worden geannuleerd.

 

Een overzicht van de geschrapte vluchten van Lufthansa is terug te vinden op hun website.