De Belgische ambassadeur in Israël is maandag op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem. Dat gebeurde naar aanleiding van een stemming in de VN-mensenrechtenraad afgelopen donderdag, meldt de RTBF. Ook de Oostenrijkse ambassadeur moest zich verantwoorden.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties had donderdag het licht op groen gezet voor het eerste onafhankelijk internationaal onderzoek naar de gevolgen van de Israëlische nederzettingen 'op bezet Palestijnse grondgebied, met inbegrip van Oost-Jeruzalem'.

De 47 lidstaten van de Raad stemden met 36 stemmen voor een door de Palestijnen ingediende resolutie. Enkel de Verenigde Staten stemden tegen en er waren tien onthoudingen.

België en Oostenrijk waren de enige Europese landen die voor een dergelijke maatregel gestemd hadden. De andere Europese landen onthielden zich.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken besliste maandag alle banden met de Mensenrechtenraad te verbreken. Israël maakt geen deel uit van die Raad, maar heeft het recht zich er onder bepaalde voorwaarden uit te spreken. Zijn stem uitbrengen of een motie indienen, kan het land niet.