Het aantal asielaanvragen in de 44 geïndustrialiseerde landen is in 2011 met twintig procent gestegen tot 441.300. Dat heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dinsdag bekendgemaakt.

Het is het hoogste aantal asielaanvragen sinds 2003. De meeste mensen die asiel aanvroegen kwamen uit Afghanistan, gevolgd door asielzoekers uit China en Irak.

Vorig jaar vroegen ruim 35 duizend Afghanen asiel aan. Dat is een stijging van een derde in vergelijking met 2010. Velen ontvluchtten de armoede en vervolging in Afghanistan.

Bijna 25 duizend Chinezen verlieten hun moederland en drie van de vijf Chinese asielzoekers vroeg asiel aan in de Verenigde Staten.

Rond de 23.500 Irakezen vroegen in 2011 asiel aan, een stijging van veertien procent ten opzichte van een jaar eerder. De meeste Irakezen vertrokken naar Europa en met name naar Duitsland en Turkije.

Het aantal Pakistanen en Syriërs dat in 2011 asiel aanvroeg steeg fors. Ook nam het aantal asielzoekers uit Tunesië, Libië en Ivoorkust merkbaar toe als gevolg van de conflicten en revoluties in deze landen.