Wielerlegende Eddy Merckx is in verdenking gesteld in een corruptiedossier met betrekking tot de politie van Anderlecht. Sven Mary, advocaat van één van de politiemensen, zegt dat het dossier over meer gaat dan de fietsen van Merckx alleen.

 Politiecommissaris Philippe Boucar wordt ervan verdacht Eddy Merckx op de hoogte gebracht te hebben van een aankoop van 48 fietsen door de politie van Anderlecht en hem de voorgestelde prijzen doorgespeeld te hebben van de concurrenten van Eddy Merckx Cycles.

Met die 'voorkennis' was het voor Merckx eenvoudiger om de bestelling van de' fietsen in de wacht te slepen.  Merckx was toen, in 2006, nog zaakvoerder van Eddy Merckx Cycles.

In ruil voor de informatie zou Boucar een Merckx-fiets voor een voordelige prijs hebben kunnen kopen.

Volgens de krant La Dernière Heure, die het verhaal uitbracht, werd de inbeschuldigingstelling vertraagd opdat de wielerlegende in het Elysée ontvangen kon worden. Hij werd er door de Franse president Nicolas Sarkozy tot Commandeur van het Erelegioen benoemd.

In het onderzoek naar de vermeende corruptie bij de politie van Anderlecht zijn verschillende commissarissen en zoneverantwoordelijken in verdenking gesteld door het Brusselse gerecht.

Sven Mary, die één van hen verdedigt, vertelde op Radio 1 dat het niet enkel om de fietsen van Merckx gaat. Er zijn nog andere dossiers waarbij bedrijven voordelen zouden hebben gekregen.

Het onderzoek van rechter Jean-Claude Van Espen is afgerond en het parket weigert elke commentaar. Ook Eddy Merckx zelf, die in het buitenland verblijft, reageerde nog niet.