Regering zoekt alternatief voor beursgang bpost
Foto: Photo News
De federale regering bewandelt voortaan een dubbel spoor voor bpost. Een beursgang is nog steeds een mogelijkheid, maar een optie die steeds meer terrein wint, is die van een partner die de private-equitygroep CVC vervangt als aandeelhouder. De regering tast met de hulp van de zakenbank UBS de markt al af, zo schrijft De Tijd dinsdag.

De Belgische staat bezit 50 procent plus één aandeel van bpost. Het Britse CVC heeft de rest in handen. Volgens meerdere bronnen wil de private-equitygroep, die al sinds 2005 aandeelhouder is, hoe sneller hoe liever uit het kapitaal stappen.

Door de regering van lopende zaken en het aanslepen van het Europese oordeel over de staatssteun voor bpost was dat niet mogelijk. Nu er wel een regering is en de Europese Commissie bpost vraagt ongeveer 300 miljoen euro staatssteun terug te betalen, zet CVC de regering-Di Rupo onder druk om zijn winst te nemen.

De weg naar de beurs ligt open. Maar een beursgang is niet evident in het huidige economische en financiële klimaat. Daarom gaan in de regering steeds meer stemmen op om van dat plan af te stappen en een "betrouwbare partner" te zoeken. De voorkeur gaat uit naar een industriële speler, maar een financiële partij wordt niet uitgesloten.