Begraafplaats duurst in Oostende
Archieffoto Foto: © credit
De vijf duurste begraafplaatsen in Vlaanderen zijn te vinden in respectievelijk Oostende, Gent, Mechelen, Maaseik en Brugge. De vijf goedkoopste in Tienen, Turnhout, Beringen, Maasmechelen en Diest. Dat schrijft de krant De Morgen dinsdag op basis van een rondvraag.

De tarieven voor een begraafplaats in Vlaanderen zijn volgens de krant niet transparant en verschillen ook sterk van gemeente tot gemeente. Steden beslissen in Vlaanderen volledig vrij, wat de grote prijsverschillen verklaart. De duurste begraafplaats is die in Oostende. Voor een concessie van 50 jaar betaalt u in de badstad 2.250 euro. Ook Mechelen (1.050 euro voor 30 jaar) rekent fors door op het kerkhof.

'We weten dat die concessies bij ons niet goedkoop zijn', zegt Sandra Cotteleer van stad Mechelen. 'Door plaatsgebrek en hoge onderhoudskosten zien wij ons genoodzaakt om die prijzen hoog te zetten.' De Oost-Vlaamse kerkhoven zijn de duurste laatste rustplaatsen in Vlaanderen. Zowel in Gent (500 euro voor 10 jaar), Aalst (1.000 euro voor 25 jaar) en Sint-Niklaas (600 euro voor 20 jaar) loopt de rekening snel op.

Tienen goedkoopst

Maar het kan ook anders. Dat bewijst Turnhout, dat met amper 400 euro de goedkoopste centrumstad is. De allergoedkoopste in Vlaanderen is Tienen, met 80 euro voor 15 jaar. Tienen windt er ook geen doekjes om: 'Wij werken al sinds 1992 niet meer met concessies. Bij ons betaal je gewoon een kleine som om begraven te liggen. Niks meer.'