Vergeten microfoons registreren privégesprek Obama en Medvedev
Foto: EPA
De Amerikaanse president Barack Obama wil de kwestie van het raketschild in Europa over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november heen tillen. Na de verkiezingen is er manoeuvreerruimte voor onderhandelingen, zei hij maandag in Seoul tegen de Russische president Dmitri Medvedev.

Geen van beide leiders scheen echter door te hebben dat de vertrouwelijke woorden werden opgevangen door een microfoon.

'Dit is mijn laatste verkiezing. Na mijn herverkiezing heb ik meer manoeuvreerruimte', zei Obama. Medvedev zei Obama's boodschap te zullen overdragen aan zijn premier en opvolger Vladimir Poetin. 'Ik begrijp het. Ik zal deze informatie overdragen aan Vladimir.' Het leek er niet op dat de woorden van de twee wereldleiders, die op band werden vastgelegd, bedoeld waren voor een groter publiek.

Toen hun opmerkingen eenmaal wereldkundig waren gemaakt, zei het Witte Huis in een reactie dat Obama's woorden de realiteit weerspiegelen dat binnenlandse politieke kwesties in zowel de Verenigde Staten als Rusland het moeilijk maken de meningsverschillen over het raketschild dit jaar op te lossen. 'Het is duidelijk geen jaar waarin we een doorbraak zullen bewerkstelligen', zei plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis Ben Rhodes. Dat probleem is er na de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet meer. Als Obama wordt herkozen hoeft hij geen rekening meer te houden met de gunst van de kiezer.

'Geheime agenda'

De president kon in zijn land direct rekenen op de toorn van de Republikeinen. Volgens hen houdt Obama er een geheime agenda op na en is hij bereid tot concessies aan de Russen. Mitt Romney, de belangrijkste gegadigde voor de Republikeinse presidentsnominatie, sprak van een 'alarmerende en verontrustende ontwikkeling'. De president moet het Amerikaanse volk openheid van zaken geven over zijn 'werkelijke agenda', zei hij.