Al-Jazeera zendt videomontage moordpartij Merah niet uit
Foto: EPA
De Arabische televisiezender Al-Jazeera heeft beslist de videomontage van de moordpartijen van Mohamed Merah in Toulouse en Montauban niet uit te zenden. Al-Jazeera kreeg de beelden op een usb-stick toegestuurd.

'Wij zijn geen sensatiekanaal. Wij willen geen beelden uitzenden zonder de risico's en consequenties af te wegen', zei bureauchef Zied Tarrouche. Uiteindelijk besloot de leiding van de televisiezender na een vergadering op het hoofdkantoor in Qatar om van uitzending af te zien.

De expliciete beelden waren opgeslagen op een usb-geheugenstick, die in een woensdag geposte enveloppe zat en ontvangen werd door de Parijse zetel van televisiezender Al-Jazeera.

Koranverzen

Tarrouche zegt dat de beelden gemonteerd zijn en dat er religieuze liederen en recitaties van koranverzen onder zijn gezet.

Er zijn schoten te horen, de stem van de dader en ook het schreeuwen van de slachtoffers. Het opnamestandpunt komt overeen met meldingen van ooggetuigen dat de schutter een videocamera om zijn nek had hangen.

Het is niet bekend of andere zenders de beelden ook hebben ontvangen. De Franse president Nicolas Sarkozy had Al-Jazeera en andere televisiezenders gevraagd de beelden niet uit te zenden.

Al-Qaeda

Volgens Le Figaro is de usb-stick in een plaatsje aan de rand van Toulouse op de post gedaan, samen met een in gebrekkig Frans gestede brief waarin de moorden worden opgeëist namens Al-Qaeda. De videobeelden zijn echt, maar de authenticiteit van de brief wordt volgens de krant in politiekringen sterk betwijfeld.