Ebbenhouten Schoen voor Akpala, Cyriac, Kouyaté, Mbokani of Tchité
Akpala Foto: Photonews
De genomineerden voor de Ebbenhouten Schoen 2012 zijn bekend. De Nigeriaan Joseph Akpala (Club Brugge), de Ivoriaan Gohi Cyriac (Standard), de Senegalees Cheikhou Kouyaté (Anderlecht), de Congolees Dieumerci Mbokani (Anderlecht) en de Belg Mohamed Tchité (Standard) kunnen Romelu Lukaku opvolgen.

De Ebbenhouten Schoen bekroont de beste Afrikaanse voetballer (of van Afrikaanse origine) uit de Belgische competitie. Het referendum werd in het leven geroepen is door de vzw African Culture Promotion en RTL-TVi en is aan zijn 21e editie toe. De jury bestaat uit bondscoach Georges Leekens, alle trainers uit de drie nationale afdelingen, leden van de Belgische sportredacties (geschreven en audiovisuele pers) en leden van een erejury voorgezeten door Georges Heylens.

Lukaku

De Ebbenhouten Schoen wordt maandag 7 mei overhandigd op een gala-avond in het casino Viage in Brussel. Vorig jaar was de trofee voor Romelu Lukaku, die afgelopen zomer Anderlecht voor het Engelse Chelsea verliet. Tchité, die in 2008 de Burundese voor de Belgische nationaliteit ruilde, is de enige van de vijf genomineerden die een tweede keer op de erelijst kan komen. Hij won de prijs al eens in 2007, toen als speler van Anderlecht..