Hooggerechtshof VS buigt zich over gezondheidszorg
Voor en tegenstanders verzamelden voor het gerechtsgebouw. Foto: reuters
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft maandag een zaak in behandeling genomen tegen de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg in 2010. Tegenstanders van de zogenaamde Affordable Care Act menen dat deze in strijd is met de grondwet.

Sinds president Barack Obama de wet twee jaar geleden met zijn handtekening bekrachtigde hebben 26 staten een zaak aangespannen tegen de wet.  Het grootste twistpunt is het feit dat de wet elke Amerikaan verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Volgens tegenstanders is die eis in strijd is met de Amerikaanse grondwet.

Op de eerste dag van de zaak kwam een hoop volk afgezakt naar het gerechtsgebouw. Voorstanders van de wet scandeerden 'Zorg voor jou, zorg voor mij, zorg voor elke familie'. Tegenstanders van 'Obamacare', zoals de maatregel in de volksmond wordt genoemd, schreeuwden 'Wij houden van de grondwet!'.

Uitspraak pas in 2015?

Delen van de wet gaan pas in 2015 in en mogelijk oordelen de rechters daarom dat ze pas in dat jaar een uitspraak kunnen doen in de zaak. Hiermee zou het hof de behandeling van de zeer controversiële zaak in ieder geval over de presidentsverkiezingen van dit jaar kunnen tillen.

Alle vier Republikeinen die nog meedingen naar de presidentsnominatie van hun partij hebben eerder al aangegeven de wet terug te zullen draaien als ze de verkiezingen winnen.