Geen enkel andere lidstaat van de Europese Unie is vorig jaar vaker veroordeeld door het Europese Hof van Justitie dan België. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Europese Hof in Luxemburg.

 België liep in 2011 negen keer tegen de lamp. Na ons land volgen Portugal en Italië met elk acht veroordelingen. Spanje bezet de vierde plaats met zeven veroordelingen. De andere kant van de rangschikking wordt traditioneel bezet door Nederland, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen. Groot-Brittannië en Denemarken werden geen enkele keer veroordeeld.

In Luxemburg stipt men aan dat negen veroordelingen relatief veel is, omdat het Hof in vergelijking met eerdere jaren minder inbreukprocedures te verwerken kreeg en dus ook minder veroordelingen uitsprak. In 2011 werd in 72 van de 81 dossiers een lidstaat veroordeeld voor inbreuken op Europese wetgeving. In één dossier ontsnapte België aan een veroordeling.

In 2010 eindigde België met zes veroordelingen buiten de top vijf. Het jaar voordien strandde ons land op de tweede plaats met een recordaantal van vijftien veroordelingen, maar dat jaar kreeg het Europese Hof met een totaal van 142 inbreukprocedures ook enorm veel werk voor de kiezen. In 2008 en 2007 liep België respectievelijk zeven en negen veroordelingen op.
Anderzijds behoort België ook steevast bij de koplopers van de prejudiciële vragen. De Belgische rechters stelden vorig jaar 34 prejudiciële vragen aan de Europese rechters, goed voor derde plaats in de ranking, na Duitsland en Italië.