De Amerikaanse president Barack Obama nodigt de meest vrijgevigde donoren voor zijn presidentscampagne uit in het Witte Huis en voor feestjes of staatsdiners. Dat blijkt uit onderzoek van het persbureau Associated Press (AP). Eerder bekritiseerde Obama het gebruik nog.

Volgens AP hebben zeker 250 donoren en activisten een bezoek aan het Witte Huis mogen brengen. Sommige geldschieters werden uitgenodigd voor diners, terwijl anderen een-op-eengesprekken voerden met hooggeplaatste adviseurs van Obama.

Eerder deze maand waren meer dan dertig van de belangrijkste geldinzamelaars aanwezig bij een diner in de tuin van het Witte Huis, waar ze kennis konden maken met beroemdheden en buitenlandse kopstukken.

Niet ongebruikelijk

Het uitnodigen van mensen die hebben gedoneerd aan een verkiezingscampagne is niet ongewoon in de Verenigde Staten. Obama had eerder echter kritiek op die beloningen. In het begin van Obama's eerste termijn klaagden donoren ook dat ze op afstand werden gehouden door het Witte Huis.

Tijdens de Democratische voorverkiezingen van 2008 bekritiseerde Obama zijn tegenkandidate Hilary Clinton nog over het feit dat haar man, oud-president Bill Clinton, ooit een geldschieter had laten overnachten in de Lincoln-slaapkamer. De man had 18 miljoen dollar gedoneerd aan Clinton.