Israël verbreekt samenwerking met VN-Mensenrechtenraad
Palestijnse betogers op de Westelijke Jordaanoever Foto: AFP
Israël heeft laten weten dat het de werkrelatie met de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties verbreekt. Dat betekent dat een delegatie van de raad geen toestemming krijgt om Israël of de Westelijke Jordaanoever te betreden voor een onderzoek naar joodse nederzettingen, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De raad besloot vorige week tot een onderzoek naar de bouw van nederzettingen op de Westoever en in het oosten van Jeruzalem. In een resolutie werden zulke bouwactiviteiten veroordeeld.

Israël beschuldigt de raad van een anti-Israëlische houding, vanwege zijn onevenredige aandacht voor het beleid van Israël en het Israëlische handelen jegens de Palestijnen. Volgens Israël gaat de raad voorbij aan mensenrechtenschendingen in bijvoorbeeld Iran en Arabische landen.

'Israël kan onderzoek niet tegenhouden'

De Palestijnse functionaris Nabil Shaath zei dat Israël een onderzoek niet kan tegenhouden door met de raad te breken. De Palestijnen zijn bezig kaarten en foto's te verzamelen om aan de raad te presenteren. 'Wij zullen naar ieder internationaal orgaan stappen dat onderzoek kan doen en sancties kan opleggen', zei Shaath.

Israël heeft 500.000 mensen naar de Westoever en het oosten van Jeruzalem verhuisd sinds het de gebieden in 1967 veroverde. Een groot deel van de internationale gemeenschap ziet de bouw van Israëlische nederzettingen op grondgebied dat de Palestijnen voor hun toekomstige staat opeisen als een belangrijk obstakel voor vrede.

Volgens de Palestijnen legt de voortdurende uitbreiding van nederzettingen de uitkomst van eventuele onderhandelingen vast. Israël zegt dat het lot van de nederzettingen en de uiteindelijke grenzen in onderhandelingen moeten worden bepaald, niet met eisen vooraf.

Verzuurde relaties met de VN

De in 2006 opgerichte Mensenrechtenraad heeft altijd veel aandacht besteed aan beweerde schendingen door Israël. Sinds de Verenigde Staten in 2009 in de raad werden opgenomen heeft de raad zich ook gericht op misstanden in andere landen. Zo werd een speciaal onderzoeker aangesteld voor Iran, werden spoedzittingen over Libië en Syrië gehouden en werden onderzoeksteams naar die landen gestuurd.

De voorzitter van de Mensenrechtenraad, Laura Dupuy Lasserre uit Uruguay, zei vorige week dat de raad waarschijnlijk resoluties over Israël zal blijven aannemen zolang de bezetting van Palestijnse gebieden voortduurt.

Israël heeft al tientallen jaren een ongemakkelijke relatie met de VN, grotendeels vanwege de grote pro-Palestijnse meerderheid in de Algemene Vergadering. In de VN-Veiligheidsraad heeft bondgenoot de Verenigde Staten meermalen resoluties tegen Israël met een veto geblokkeerd.

Afgelopen najaar zette Israël zijn - marginale - contributiebetalingen aan de VN-organisatie Unesco stil toen de culturele organisatie Palestina als lid erkende.

De relatie met de VN raakte vooral verzuurd na een in opdracht van de VN gemaakt rapport van de Zuid-Afrikaanse jurist Richard Goldstone over het Israëlische militaire offensief in Gaza. Israël weigerde toen met het team van Goldstone samen te werken, maar liet het wel toe.