De Week van de Smaak zet huiselijke keuken in de kijker
Foto: Week van de Smaak
De Week van de Smaak, die in 2012 na een onderbrekingsjaar opnieuw plaats vindt van 15 tot 25 november, staat in het teken van 'De smaak van Thuis'. Wie een activiteit rond het centrale thema van de culinaire week op poten wil zetten, kan nog tot eind mei voorstellen indienen. Het evenement wil Vlamingen met hun rijke eet- en smaakcultuur laten kennismaken.

Geen bekende chefs als peter of meter van deze editie, dus. Wél vijf onbekende, gepassioneerde koks en bakkers die werken volgens traditionele kook-en baktechnieken. 

Met het thema 'De smaak van Thuis' wil de organisatie mensen inspireren om thuis zelf voor smaak te zorgen. De smaakweek surft zo op de huidige trend van de gewone, huiselijke keuken. Volgens de organisatie kadert die in de ontwikkeling van een multiculturele en geglobaliseerde samenleving. 'De vraag naar onze roots is prangender geworden. Mensen willen de sfeer en smaken van vroeger opnieuw oproepen', zo luidt het.

Gemeenten en steden worden dit jaar onder meer opgeroepen om een thuisbak op poten te zetten, zodat 's avonds de lekkernijen tijdens gezellige dorpsfeesten kunnen verorberd worden. Ook jarige mogen zij melden: zij maken een kans om met originele verjaardagsfeesten in de prijzen te vallen. Provincies kunnen strijden voor de beste koekjesroute, ingezonden confituurrecepten worden gebundeld, vergeten smaken worden weer opgediept en de organisatie gaat op zoek naar het beste vol-au-ventrecept van het land.

Organisaties of mensen die een activiteit rond het centrale thema van de Week willen organiseren, kunnen via de website van het evenement voorstellen indienen vanaf vandaag tot 31 mei.