Sharia niet in nieuwe grondwet Tunesië
Moslims protesteren in Tunesië. Foto: AP
De islamitische wetgeving zal niet de basis vormen voor de nieuwe grondwet van Tunesië. Dat zei een woordvoerder van de islamitische Ennahda-partij, de grootste partij van het land. Volgens insiders wil de partij op die manier de Tunesische burgerstaat behouden.

De woordvoerder, Ziad Doulatli, verklaarde dat zijn partij niet van plan is om het eerste artikel van de grondwet van oud-dictator Ben Ali te veranderen. De afgelopen tijd waren er in het land veel protesten van zowel voor- als tegenstanders van de sharia en hoe die in de nieuwe Tunesische grondwet moet verwerkt worden.

Discussies

De islamitische conservatieven wilden een regel aan de grondwet toevoegen die zei dat de sharia, de islamitische wet, de basis zou zijn van de wetgeving van het land. Veel moslimlanden, waaronder Egypte, gaven de sharia een centrale rol in hun wetgeving.

De seculieren willen niet dat de sharia in de grondwet zou verwerkt worden, omdat het volgens de aanzet is naar het einde van wat ooit het meest seculiere land in de Arabische wereld was.

Eenheid

Volgens Larayed zal Ennahda het eerste artikel dus behouden. ‘We willen eenheid scheppen onder het Tunesische volk in plaats van iedereen onder te verdelen in verschillende groepen.’

Ennahda is de grootste partij in Tunesië na de vrije verkiezingen in oktober vorig jaar. Tunesië wil na het verdrijven van de oud-dictator Zine al-Abidine Ben Ali een nieuwe grondwet vormen.

Impact

Rachid al-Ghannouchi, de leider van Ennahda, verklaarde voor de verkiezingen in 2011 al dat zijn partij tevreden was met het eerste artikel van de grondwet, die de Islam aanvaardt als staatsgodsdienst, maar niet specifiek refereert aan de sharia. Een maand geleden kondigde hij echter aan dat Ennahda het idee om de sharia in te voeren aan het overwegen was, maar dat ze nog geen besluit genomen hadden.

Ennahda heeft meer dan veertig procent van de zetels in het Tunesische Parlement en is daarmee de grootste partij van het land. Hun beslissing zal een enorme impact hebben op de vorming van de nieuwe grondwet.